Missie


Wie zijn wij?

Gilde Amsterdam is dé professionele vrijwilligersorganisatie in Amsterdam. De vrijwilligers, jong en oud, zetten zich in om de zelfredzaamheid en participatie van stadgenoten te versterken. Zij geven belangeloos advies en dragen met veel plezier hun kennis over aan hen die hier behoefte aan hebben.

Klant en vrijwilliger worden bij Gilde Amsterdam aan elkaar gekoppeld en werken vanuit een één-op-één relatie. Een koppeling is altijd maatwerk.
Taalcoaching (lezen, schrijven en spreken), loopbaanadvies, persoonlijke ontwikkeling en ondersteuning van stichtingen en burgerinitiatieven in oprichting zijn de top drie projecten. Verder zijn vrijwilligers onder meer actief in het coachen van kinderen met obesitas en het gezin, in de leesbegeleiding op basisscholen en als verhalen vertellers.

De kennisoverdracht van Mee in Mokum vrijwilligers over (de geschiedenis van) Amsterdam vindt plaats in de straten van Amsterdam. Zij vertellen tijdens stadswandelingen aan kleine groepen belangstellenden uit binnen- en buitenland over de geschiedenis van Amsterdam en over specifieke buurten. Ook thema’s zoals sociale geschiedenis, de betekenis van immigranten voor de stad, tolerantie en vrijheid, religie, kunst, architectuur, handel en scheepvaart komen aan de orde.