[0] Grachtengordel


Grachtengordel


Amsterdam vierde in 2013 het 400 jaar bestaan van grachtengordel. Loop mee met een van de grachtenwandelingen van Mee in Mokum en laat u meevoeren in de historie.

De uitbreiding van Amsterdam in de Gouden Eeuw, waarin de groei van de Grachtengordel centraal staat: De groei van de grachtengordel
 

Grachtengordelwandelingen

Talloze gidsjes beschrijven de grachten, opmerkelijke gebouwen en musea. Met Mee in Mokum gaat u veel verder dan dit. Onze deskundige rondleiders wijzen op onverwachte, interessante details en vertellen over de achtergrond ervan. U krijgt uitleg over pothuizen, huizen die 'op vlucht' zijn gebouwd, de bomen en bruggen van de grachtengordel en nog veel meer. Verhalen over de geschiedenis met bijzonder anekdotes over opmerkelijke personen, maken een grachtenwandeling compleet.

U kunt met drie grachtenwandelingen meelopen; elke wandeling bestrijkt en ander gebied, elk met zijn eigen karakter.
   

Grachtengordel 'Midden'
tussen Leidsegracht en Westermarkt

Maak kennis met een Frans kasteeltje, de 9 straatjes, een gekaapt schip en een Afrikaanse boer. Het gebied is voornamelijk  aangelegd in het begin van de 17e eeuw.
lees meer


Grachtengordel 'Zuid'
tussen Leidsegracht en de Amstel

Dit deel stamt uit de 2e helft van de 17e eeuw. De route voert onder andere langs de schatkamer van het Stadsarchief Amsterdam in het beroemde gebouw De Bazel, het huis van de burgemeester, de imposante Gouden Bocht en langs een legendarische marktkoopman. U krijgt verhalen te horen over beruchte regenten, een slavenhouder, een begrafenisoproer en dobberende stadszwanen. 
lees meer
 

Grachtengordel 'Noord'
tussen Westermarkt en Brouwersgracht

Dit is het oudste gebied, ook aangelegd in het begin van de 17e eeuw. De wandeling voert langs indrukwekkende pakhuizen, pittoreske huisjes met oude trapgevels, een verborgen gevangenis en bijzonder gevelstenen. In de wandeling krijgen Multatuli en P.C. Hooft de nodige aandacht.
lees meer
 

Startlocatie

Grachtenwandeling Zuid start bij het Stadsarchief Amsterdam in gebouw De Bazel aan de Viijzelstraat 32. De overige grachtenwandelingen starten vanaf het Museumcafé Mokum bij het Amsterdam Museum, Kalverstraat 92.

 


Wat vond u ervan?

Het tonen van 'geheime' plekjes van Amsterdam en de manier van presentatie door deze gepassioneerde Amsterdammers maakt het iedere keer weer een plezier om mijn gasten moe maar voldaan te zien terugkeren.

"..........heb ik heel mijn hart voor altijd verpand, Amsterdam vult mijn gedachten......

sluiten